Το ιστολόγιό μας

Νέα, άρθρα, ιδέες και ό,τι σχετικό με το μέλι και τη μελισσοκομία

Τα πιο διαβασμένα άρθρα

Κηρήθρα φτιαγμένη από μέλισσες

Μέλι: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως να μην γνωρίζετε

Μερικές σύντομες κι ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το μέλι που ίσως δεν γνωρίζετε! Read More
Μία μέλισσα περιποιείται την κηρήθρα

Πώς φτιάχνουν οι μέλισσες το μέλι και την κηρήθρα;

Χρειάζεται περίπου 60.000 μέλισσες να ταξιδεύουν μέχρι και 90.000 χιλιόμετρα για να επισκεφτούν περισσότερα από 2 εκατομμύρια λουλούδια, ώστε να Read More
Βάζο με μέλι και γυάλινο μπουκάλι με γάλα

Μπορεί το μέλι να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο;

Είναι αλήθεια ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για κάποιες ασθένειες; Είχε δίκιο η γιαγιά μου στο χωριό Read More
  • 1
  • 2
  • 3
Κηρήθρα φτιαγμένη από μέλισσες
primi sui motori con e-max

Tο πευκόμελο αποτελεί το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής στην Eλλάδα και αναπόφευκτα το πεύκο είναι το σημαντικότερο μελισσοκομικό φυτό της Ελλάδας. Το περισσότερο πευκόμελο παράγεται στη βόρεια Eύβοια, τη Zάκυνθο, τη Θάσο, τη Σκόπελος, τη Pόδο, και -από τη Βόρεια Ελλάδα- στη Xαλκιδική.

Το μέλι ελάτης ξεχωρίζει από την πυκνόρρευστη υφή του. Μόνο το 5-10% περίπου του Ελληνικού μελιού είναι ελατήσιο και γι' αυτό το λόγο είναι και από τα πιο ακριβά.

Tο πευκόμελο είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας διότι περιέχει μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών και μεταλλικών στοιχείων που εμπεριέχονται στη σύστασή του όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και ο σίδηρος.

Το μέλι καστανιάς, δηλαδή αυτό που φτιάχνεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς πυκνόρρευστο και -λόγω των περιοχών που ευδοκιμεί η καστανιά- βρίσκεται κυρίως στα ορεινά της Ελλάδας με γνωστότερο αυτό που συλλέγεται στο Άγιο Όρος. Επίσης, το καστανόμελο, κρυσταλλώνει αργά και χρειάζεται περίπου δύο χρόνια.

Αντίθετα, το μέλι εσπεριδοειδών, δηλαδή αυτό που φτιάχνεται συνήθως από το νέκταρ πορτοκαλιού και της λεμονιάς, ανοικτόχρωμο, λεπτόρρευστο κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα.

Το μέλι περιέχει γλυκόζη σε ποσοτό περίπου 30%. Επίσης, περιέχει φρουκτόζη σε ποσοτό πάνω από 35%, βιταμίνη B και C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, οργανικά οξέα, ανόργανα άλατα, ένζυμα αμινοξέα, πολυφαινόλες, καροτενοειδή, βιοφλαβονόδη, κ.ά.

Τί είναι η πρόπολη; Η πρόπολη έχει ως βάση της τις ρητίνες και τα κόμεα τα οποία συλλέγουν οι μέλισσες από τους οφθαλμούς των δέντρων. Αυτά τα συστατικά αναμιγνύονται με τη γύρη τα ένζυμα, και το κερί και δημιουργείται η πρόπολη. Με αυτήν, οι μέλισσες στεγανοποιούν το εσωτερικό της φωλίας τους. Επίσης, όταν μία μέλισσα φεύγει από το κελί της, αυτό απολυμένεται με προπόλη!