Το ιστολόγιό μας

Νέα, άρθρα, ιδέες και ό,τι σχετικό με το μέλι και τη μελισσοκομία

Τα πιο διαβασμένα άρθρα

Κηρήθρα φτιαγμένη από μέλισσες

Μέλι: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως να μην γνωρίζετε

Μερικές σύντομες κι ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το μέλι που ίσως δεν γνωρίζετε! Read More
Βάζο με μέλι και γυάλινο μπουκάλι με γάλα

Μπορεί το μέλι να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο;

Είναι αλήθεια ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για κάποιες ασθένειες; Είχε δίκιο η γιαγιά μου στο χωριό Read More
Μέλι Αγγελικής με κανέλα και κλαριά από κανέλλα

Συνδυασμός μέλι με κανέλα: τα οφέλη για την υγεία μας

Τα οφέλη για την υγεία από το συνδυασμό του μελιού με την κανέλα, περιλαμβάνουν την ικανότητά του να προάγει την Read More
  • 1
  • 2
  • 3
Μία μέλισσα περιποιείται την κηρήθρα
primi sui motori con e-max

Χρειάζεται περίπου 60.000 μέλισσες να ταξιδεύουν μέχρι και 90.000 χιλιόμετρα για να επισκεφτούν περισσότερα από 2 εκατομμύρια λουλούδια, ώστε να συγκεντρώσουν αρκετό νέκταρ για να φτιάξουν μόλις μισό κιλό μέλι!

Μόλις οι μέλισσες συλλέξουν το νέκταρ, το αποθηκεύουν στο επιπλέον στομάχι που διαθέτουν, όπου αναμιγνύεται με ένζυμα. Στη συνέχεια περνάει (μέσω της παλινδρόμησης) στο στόμα μίας άλλης μέλισσας. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρις ότου το νέκταρ χωνεύεται" μερικώς και κατόπιν εναποτίθεται σε μία κηρήθρα.

Αφού τοποθετηθεί εκεί, οι μέλισσες ανεμίζουν το υγρό νέκταρ με τα φτερά τους, βοηθώντας το νερό να εξατμιστεί και να δημιουργήσει την παχύρευστη ουσία που γνωρίζουμε ως «μέλι». Αυτή η κηρήθρα στη συνέχεια σφραγίζεται με μία υγρή έκκριση από την κοιλιά της μέλισσας, η οποία σκληραίνει και γίνεται το γνωστό σε όλους μας κερί μέλισσας. Όπως αναφέρθηκε στο Live Science:

"Μακριά από τον αέρα και το νερό, το μέλι μπορεί να αποθηκευτεί επ 'αόριστον, παρέχοντας τις μέλισσες με την τέλεια πηγή τροφής για τους κρύους μήνες του χειμώνα."

Υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη του μελιού μόνο στις ΗΠΑ, το καθένα με ένα μοναδικό χρώμα και άρωμα που εξαρτάται από την πηγή του νέκταρ. Τα ανοιχτόχρωμα μέλια, όπως το μέλι που γίνεται από άνθη πορτοκαλιάς, τείνουν να είναι πιο ήπια στη γεύση, ενώ τα σκουρόχρωμα μέλια, όπως αυτά που γίνονται από αγριολούλουδα, τείνουν να έχουν μια πιο ισχυρή γεύση (online πηγή)!

Ξέρετε ότι: "Η ετήσια κατανάλωση μελιού στη χώρα μας εκτιμάται στο 1,3 κιλό ανά άτομο." Πηγή: womenonly.gr